Startpagina > Waarom LIBISnet? > Ons engagement

 

Jij treedt toe tot LIBISnet? Dat betekent dat wij ons engageren tot


1. Het leveren van een geïntegreerd bibliotheekbeheersysteem  

Dit houdt in dat de bibliotheekmedewerkers van je instelling gebruik kunnen maken van een bibliotheek-systeem dat op internationale standaarden gebaseerd is. Het beschikt over een breed spectrum van functionaliteiten zodat je je bibliotheek op een geïntegreerde en eenvoudige manier kunt managen. Dit gaat van het beheer van je bibliotheekcollectie tot het aanbieden ervan aan je bibliotheekgebruikers.
  

Een korte opsomming van deze functionaliteiten:        

  •  bibliografisch zoeken
  •  catalografie
  •  circulatie
  •  Inter Bibliothecair Leenverkeer (IBL)
  •  acquisitie
  •  periodiekenbeheer
  •  Limo als Web-OPAC, een system voor Unified Resource Discovery and Delivery


2. Het leveren van toegang tot de meest uitgebreide bibliotheekcatalogus van België

Deze bestaat uit bijna 6.000.000 titelbeschrijvingen van diverse organisaties die deel uitmaken van het LIBIS bibliotheeknetwerk. Dit biedt het voordeel van "shared cataloguing" waardoor de catalograaf enkel nog de eigen exemplaargegevens en eventueel lokale trefwoorden dient toe te voegen. Een efficiënte manier van werken die een belangrijke tijdswinst oplevert.


3. Het zorg dragen voor de hard- en software van je bibliotheeksysteem

Doordat de hard- en software centraal door LIBIS beheerd worden, hoef jij geen bijkomende IT-investeringen te doen. Wat het voordeel biedt dat jij je kunt blijven focussen op je bibliotheekcollectie en je bibliotheekgebruikers.


4. Het creëren van tastbare voordelen dankzij dit samenwerkingsverband

Naast een verhoogde efficiëntie op het vlak van catalogisering is er ook een permanente uitwisseling van kennis en expertise. Deze vindt vooral plaats binnen de eigen overlegstructuur zoals werkgroepen en de LIBISnet Adviesraad.


5. Het verstrekken van technische ondersteuning

Op basis van een SLA (Service Level Agreement) wordt er permanentie voorzien en dit 24u/24u, 7/7. In de praktijk betekent dit dat ons team van specialisten klaarstaat om -indien nodig- onregelmatigheden op een gepaste manier aan te pakken.

 

6. Het aanbieden van een state-of-the-art system tegen de beste prijs

Door tot ons netwerk toe te treden geniet je van de schaalvoordelen die LIBISnet creëert en zo beperk je dus het kostenplaatje. Zowel de kosten voor de infrastructuur (server, bibliotheeksoftware) als voor de dienstverlening worden over de verschillende partners verdeeld. Dit gebeurt op een faire manier, nl. In functie van de grootte van je instelling en je gebruik.


7. Het garanderen van de authenciteit van je individuele bibliotheek

De flexibiliteit van ons systeem maakt het mogelijk je eigenheid als bibliotheek te bewaren en tegelijkertijd te genieten van de voordelen van een shared-use systeem.
  

 8. Het optimaliseren en innoveren van onze bibliotheekoplossingen

Hiervoor nemen we via LIBIS+ deel aan innovatieve projecten*. Deze projecten bieden ons de kans nieuwe kennis op te doen en onze expertise met onze partners te delen. Het is dankzij deze opdrachten dat wij nieuwe horizonten kunnen verkennen en een stap verder kunnen gaan. Zodat je bibliotheek niet alleen vandaag maar ook in de toekomst blijft beantwoorden aan de noden van je gebruikers.

 

*Enkele voorbeelden zijn VEP, Europeana Inside, Vlaanderen in Beeld, Open Vlacc en PBS. Meer informatie hierover vind je op de LIBIS+ website.